18.03.2011 20:14

Len setý -1.

...veselý zurkot potůčku, včela poletující z květu na květ, vzduch plným létem vonící, na hebké zelené louce, opodál kupka sena do svého stínu zvoucí a plody stromu, zářící dodaleka, v nichž vložen je lidského štěstí květ...
Len setý v plném květu na lánu, kopíruje barvu oblohy, za krásného slunečního dne...

Len je rostlina nenáročná na pěstování. Požaduje suchou, nezamokřenou, čistou půdu, neutrální, nebo lehce kyselou, nehnojenou organickým hnojivem. Výsev je přímo na stanoviště v březnu až dubnu. Dorůstá do výšky přibližně 1metr, někdy rostliny lnu polehávají, což není na závadu. Požaduje spíše závětří, než návětrné strany. Květy rostliny mají krásnou modrou barvu.Semínka jsou uzavřeny v tobolkách po odkvětu.
Len se sklízí přibližně po 150 dnech - celé rostliny i s kořeny se vytrhávají ze země a takto sklizené rostliny se na lánu na podestýlce, nechávají na slunci uschnout, za stalého otáčení. Sušením rostlina mění barvu. Takto usušené rostliny se svážejí z lánu na uskladnění a následuje zpracování.
Rostlina lnu je rozšířená po celém světě. Nákresy lnu je možné najít v jeskyní v Gruzii jejíž datování je určeno  až 30 tisíc let zpět do dávnověku a též i na zdech egyptských chrámů.Len je rostlina označována jako jedna z nejužitečnějších.
Len slouží k výrobě plátna, papíru, lněný olej má široké uplatnění a semínka lnu jsou výborným lékem jako zcela běžná potravina.
Semínka lnu mají vlastnost mnoho násobně nabobtnat, to jest, dokáží absorbovat veliké množství vody, čímž jsou nesmírně užitečná při zvýšení činnosti střev, též odstraňování průjmu i zácpy.
Zdravý člověk má rovněž zcela funkční metabolismus a při správném přísunu všech důležitých potravinových složek, jsou jeho vnitřní střevní stěny čisté a průchodné, peristaltika střev je normální. Těmito stěny střevního systému se do krvi následně dostávají všechny potřebné živiny, jež jsou životně důležité pro chod všech lidských orgánu. V případě, že člověk dodává organismu jenom potravu které složení je schopno zanášet střevní systém usázením se na stěnách střev, zpomaluje tak nevědomky chod svého střevního systému, vytvoří si tak částečnou nepropustnost střevních stěn a v nánosech zbytků potravy, se ve střevách časem započíná vytvářet hnilobní proces, produkující toxiny,které se postupně krvi začínají rozvádět do všech orgánu a všechny orgány těla tak přijímají místo vitamínu, minerálů a dalších potřebných látek, toxiny - jedy, vzešle z procesu hnilobného rozkladu zbytků potravy usazené na stěnách střev. Organismus takto zásobovány toxinmi, začíná postupně chřadnout z důvodu nedostatku látek potřebných ke správnému chodu svých orgánu. Začíná oslabovat celkový imunní systém, chod jednotlivých orgánu je narušen. Započíná řetězové kolabování organismu.

Semínka lnu pravidelně dodávané v potravě dokáží čistit svým nabobtnáním stěny střev, dokáží léčit záněty žaludku, žaludeční vředy, olej ze semínek lnu obsahuje vzácné nenasycené mastné kyseliny, které chrání srdce a cévy, pomáhá při kožních onemocněních, astmatu, migréně, je prevencí před rakovinou, upravuje menstruaci, napomáhá kvalitě mateřského mléka, zmirňuje klimakterické obtíže, je nápomocen při správném chodu ledvin a je vhodným kosmetickým pomocníkem při ošetřování pleti.
Semínka lnu používáme rozemleté pro lepší uvolnění všech důležitých látek. Lněné semínka můžeme přidávat do jogurtu, tvarohu, pomazánek, moučníků, pečiva, můžeme nimi posypat zeleninový sálat, nebo sníst přímo lžíci rozemletých lněných semínek denně.
Lněný olej získáme lisováním lněných semínek.
Pomocníkem při vnitřních bolestech a též i bolestech kloubů, migréně, jsou rozdrcené semínka v plátěném lněném sáčku, na chvílí ponořené do horoucí nevařící vody a následně přikládané na bolestivé místo. Látky takto uvolňované ze semínek lnu zmirňují bolesti a společně s vnitřním užíváním jsou schopny léčby.
Lněné utěrky a ručníky používané po koupeli, promasírují pokožku a činí ji vláčnější, hedvábnější.
Jemné lněné látky, jsou nám známy i ze starověkého egypta. Dobře sají pot, dokáží tělo ochlazovat, též udržují přijatelnou tělem vytvářenou teplotu, tedy jsou přirozeným regulátorem tepla a chladu v součinnosti s tělem člověka.

Zpracování rostliny lnu pro vlákna v příští částí.

 

—————

Zpět


Citat:

Toužíš-li něco vykonat, vytvořit a chceš to skutečně, pevně a neoblomně, musíš mít dobrý cíl.
* A. Pavlova *

...Jestli se může něco pokazit, vesměs to pravděpodobně těž proběhne téměř na sto procent.
* Z Murphyho zákonů *

...Výjimka potvrzuje pravidlo.
* Lidová moudrost. *

...Dnes a denně se milióny lidí ve světě pokoušejí zrovna o to samé co Vy. Dokažte, že jste lepší. 
* Bill Gates *

...Vyber si to nejlepší ze světových učení, syntézou to spoj a aplikuj to do svého života. 
* I'ting *