25.05.2011 19:23

Bez černý - 1: léčivka


Bez je rostlina keřovitá, o jejíž užitečností se lidovou tradici sděluje dalším generacím ověřena zpráva, že je jednou z těch nejužitečnějších rostlin, slovy: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni."
Vysázela se poblíž domu ve všech dobách. Měla domov chránit a přinášet štěstí, též ochraňovat před čarodějnictvím a magií. Roste v Europe, Asii a Africe. Jedná se o velice starou rostlinu, pravděpodobně rostouci již před dobou ledovou, kdy byla v naších poměrech tehdejší společností hojně využívaná. V kosmetice je využití bezu hojné. Látky, které bez obsahuje, působí jako antioxydant, chrání buňkové membrány před působením volných radikálů a spomaluje proces stárnutí buněk.

Tato rostlina, jenž květe  koncem května až června, roste i na lesních mýtinách, v roklích, kamenitých podložích rumovišť, nebo v živých plotech na vesnicích. Dorůstá do výšky přibližně 7 metrů.
Je léčivá a jedlá. Květ bezu černého je bílý, nebo smetanově bílý. Tmavé plody bezu, jsou též zdrojem textilního temně červeného barviva, čerstvé jsou mírně jedovaté, jedovatá je i kůra a listí. Tepelná úprava, nebo sušení, tuto jedovatou látku neutralizuje. Nezralé čerstvé plody vyvolávají průjem, zralé sušené plody se používají k zastavení průjmu.
Sbírá se květ, listí, plody i kůra.
Bez černý má vysoký obsah vitamínu A,B,C, obsahuje též cukr a  látky, které působí proti baktériím a mykózám. . Podporuje tvorbu krve a působí na organismus sklidňujícím účinkem.
Z květu bezu černého je možné připravit chutný osvěžující nápoj, na posílení organismu. Jako pochoutku je možné připravit květ bezu černého podobně jako květák, tedy obalit v trojobalu a smažit, následně posypat moučkovým cukrem a vanilkou. Květ bezu černého obsahuje aromatické oleje, třísloviny a některé kyseliny. Sklenice šťávy z plodů černého bezu pomáhá při nachlazení, chřipce, horečce a reumatizmu. Sklenička vína z bezu černého napomáhá krvetvorbě. Marmeláda z bezu černého, konzumována společně s celozrnym pečivem, má schopnost čištění vnitřních stěn traviciho traktu organismu.
Horký čaj z květů bezu černého působí močopudně, potopudně, čistí krev a při zánětech v krku je velice dobrým pomocníkem formou kloktání.

Lidé velice často vysazují bez černý u svých domovu. Je to vzácná rostlina, která již v květu provoní celé okolí,  listí je možné přikládat na popáleniny, pohmožděniny, mleté suché listí je možné využívat k zastavění krvácení.

Dřevo z bezu černého je využíváno na výrobu hudebních nástrojů - píšťaly, fujary, didgeridoo, též na výrobu korálek a hráček pro děti.

 

—————

Zpět


Citat:

Toužíš-li něco vykonat, vytvořit a chceš to skutečně, pevně a neoblomně, musíš mít dobrý cíl.
* A. Pavlova *

...Jestli se může něco pokazit, vesměs to pravděpodobně těž proběhne téměř na sto procent.
* Z Murphyho zákonů *

...Výjimka potvrzuje pravidlo.
* Lidová moudrost. *

...Dnes a denně se milióny lidí ve světě pokoušejí zrovna o to samé co Vy. Dokažte, že jste lepší. 
* Bill Gates *

...Vyber si to nejlepší ze světových učení, syntézou to spoj a aplikuj to do svého života. 
* I'ting *