20.05.2011 18:33

Co je řád, harmonie, klid?...

Příbojové vlnky oceánu se lámou o mé nohy. Přinášejí chlad hloubek oceánu, které neprosvítí Slunce a jsou tak protikladem k horku, přinášeném paprsky Slunce, které halí mé vlasy a ramena.
Sem tam prudký příboj vyplaví na břeh rostlinu, sem tam mušli.

Proč máme na naši planetě tolik slané vody? Chrání naši planetu to množství vody? Proč je ve slane vodě takové množství rozmanitého života? Písek a kamení lemující tu masu vody je na pohled krásny. Písek se prostírá jako koberec kolem, horký na dotek, poddajný, avšak prostý užitečných rostlin.

Sdílíme naši krásnou planetu s množstvím živých organismů o kterých v podstatě víme velice málo.
Sdílet, sdílíme, dělíme se ...co vše pod tímto slůvkem rozumíme? Co vše sdílíme? Oč vše se dělíme? A co vše dokážeme sdílet a oč vše se dokážeme dělit na této krásné planetě?
O radost,harmonii....nebo... o hlad, strach...?

Mám radost. Dívám se s údivem  do dálky a na jedné straně vidím až k obzoru nesmírné množství vody. Tiše šumí a vlní se. Je v pohybu a mne schází na mysl krása, kterou nabízí pohled na podmořské korály u Austrálie, či kdekoliv jinde. Zvláštní a samostatný svět. Živý a v pohybu. Živý a tichý, bez potřeby vytvářet si "cokoliv jiného" Vše již je dáno, vše zde v tomto světě vzniká samo a též i zaniká.Má to svůj řád, cyklus, harmonií...
Na straně druhé je pevnina. V kvetoucích zahradách, v říši rostlin, se pohybuje tvor, zvaný člověk. Běhá pořád sem a tam, vždy někam přijde, vymezí si prostor pro sebe, pro svůj dům, pro svoji činnost. V danou chvílí ve svém přímém okolí zruší řád říše rostlin. Usadí se zde a najednou je po klidu, harmonií, začíná chaos.
Rostliny, zrovna tak jako ryby nemluví jazykem člověka, nicméně člověku se zrovna v tom místě, kde se usadil, povedlo zrušit řád říše pozemské, řád říše tiché a harmonické...

Proč? Z hladu? Strachu? Z neznámé potřeby? Co vlastně potřebujeme zde na Zemi, pokud zde chceme žít pod označením člověk rozumný, člověk společenský, člověk přínosný?
Usadit se? Ano. Ve vodě? Asi moc né. Pod povrchem Země? Možné to je. Na povrchu Země? Možné to je též, proč avšak rušit řád jiných živých organismů? Může člověk sdílet život na povrchu Země s jinými organismy v harmonií? Vymezit si svůj kousek a žít a nechat žít? Může člověk žít s jiným člověkem v harmonií, řádu, když mají dar řeči k domluvě řádu? Ví člověk co je řád, harmonie, klid?...

—————

Zpět



Diskusní téma: Co je řád, harmonie, klid?...

Datum: 21.05.2011

Vložil: admin

Titulek: diskuse

...???...

Odpovědět

—————

Datum: 22.05.2011

Vložil: admin

Titulek: Re: diskuse

:-)))))))))))

Odpovědět

—————





Citat:

Toužíš-li něco vykonat, vytvořit a chceš to skutečně, pevně a neoblomně, musíš mít dobrý cíl.
* A. Pavlova *

...Jestli se může něco pokazit, vesměs to pravděpodobně těž proběhne téměř na sto procent.
* Z Murphyho zákonů *

...Výjimka potvrzuje pravidlo.
* Lidová moudrost. *

...Dnes a denně se milióny lidí ve světě pokoušejí zrovna o to samé co Vy. Dokažte, že jste lepší. 
* Bill Gates *

...Vyber si to nejlepší ze světových učení, syntézou to spoj a aplikuj to do svého života. 
* I'ting *