27.05.2009 11:43

Tajemství záznamů:3 - Ručně vyráběný papír

 
 

Ručně vyráběný papír, který známe i dnes, je všeobecně připisován mistru Cchaj Lun z Číny, který žil kolem roku 100 našeho letopočtu a výrobu ručního papíru jen zdokonalil, ne vynalezl. Činane znali papír na psaní již i před touto dobou.
Mistr Cchaj Lun avšak začal s výrobou směsí na papír ze všeho co kolem sebe nalezl a papír tak byl v Číne dostupným produktem pro každého, co Činane ve své době zcela masově používali. Známe jsou jejích venkovské domy, ve kterých je místo zdí vnitřní dřevěné, nebo kamenné, jednoduše zeď ozdobně malovaná, různými přáními a zdravicemi, avšak papírová a dům má jen vnější dřevěné zdi a střechu ze slámy, nebo tenkých dřevěných desek. Papír je využíván i ke hraní si pro děti, k origami...známé jsou čínské starověké rýmem ovplyvajici veršované událostí z běžného života, opatřené kreslenými obrázky, popisujíce tak slovně i obrazně třeba i jednoduchou práci na poli, jako je příprava pole, setí a sklizeň i uskladnění rýže.
Mistr Cchaj Lun do nádob s vodou namáčel kůru stromů, vlákna rostlin, staré textilie i starý papír. To vše nechal pár dnů máčet ve vodě a následně ve hmoždíři mělnil a mixoval na jemnou kaši, kterou v případě potřeby ještě na sluncí bílil.Tuto bílou papírovou kaši rozprostíral na jemná síta s bílou řídce tkanou lněnou látkou o síle v jaké potřeboval mít arch papíru, tuto papírovou kašovitou hmotu dále v případě potřeby ozdobného papíru ještě zdobil rostlinami, nebo vlákny rostlin, překryl bílou lněnou tkaninou, přikryl dalším sítem a patřičně zatěžoval závažím a nechal v teplém a dobře větraném prostředí uschnout. Ze základní papírové hmoty tedy můžeme vyrábět papír zcela jemný, případně silnější, čistý, bílý, též přidáním barev, nebo různých vláken, rostlin, drobných kamínku,... pokládaných ozdobně na silnější vrstvu papírové kaše získáváme již papír barevný a ozdobný k různým slavnostním příležitostem, pro blahopřání, ozdobné obrázkové koláže, ozdobné památné zápisy....
Nesmírně zajímavé využití papírové kaše je možné též k tvarování různých ozdobných předmětu, jako jsou vázy, mísy, ozdobné krabice, vazby knih, skulptury, rámy obrazů...které později dále upravujeme malováním, případně zdobením jinými předměty a získáváme tak specifickou a levnou výzdobu svého interiéru.
Tento způsob výroby ručního papíru je nesmírně jednoduchý a zohledňuje využitelnost dostupných prvotných surovin k výrobě, dosažitelných v našem přímém okolí, bez vstupních nákladů. Výsledný produkt - v tomto případě papír a různé papírové výrobky máme tak zcela zdarma a v množství v jakém ho upotřebíme pro přímou potřebu a pro zkrášlení svého okolí.


Tajemství záznamů tedy spočívá hlavně v jednoduchém, přímém a srozumitelném vzkazu, záznamu něčeho, co má zůstat zachováno, co je již vyzkoušeno a praktikováno. Záznam nám přibližuje jenom skutečné událostí, které mají být zachovány pro další generace, situace skutečné, vědomosti potřebné. Tak jako kdysi v dobách dávných v prvních lidských snahách tato potřeba vyvstala, byl záznam odevzdán formou vtesání do skal a kamenných bloků domů, chrámů, pro dlouhodobé zachování zápisu. Tyto kamenné záznamy nacházíme dodnes a jsou postupně odhalovány taje těchto záznamů a vnášený jsou do našeho praktického života po mnohých tisíciletích po která byly opomíjená. Jsou pro nás světlým vodítkem k nastolení podobných snah, ke snaze vědět a žít to zcela jednoduché kosmické souznění s okolním přírodním světem, pokusit se okolnímu světu přírody porozumět, vyhovět jeho potřebám a dbát o dodržování řádu v přírodě a na oplátku si z přírody ke svému žití zapůjčit zcela přirozeně to co zrovna potřebujeme, žít tedy způsobem, jaký nám naši předkové ve svém vzkazu zanechali a tento vzkaz přirozenou formou jakéhokoliv zápisu, znova zanechat pro další generace.
 

—————

Zpět


Citat:

Toužíš-li něco vykonat, vytvořit a chceš to skutečně, pevně a neoblomně, musíš mít dobrý cíl.
* A. Pavlova *

...Jestli se může něco pokazit, vesměs to pravděpodobně těž proběhne téměř na sto procent.
* Z Murphyho zákonů *

...Výjimka potvrzuje pravidlo.
* Lidová moudrost. *

...Dnes a denně se milióny lidí ve světě pokoušejí zrovna o to samé co Vy. Dokažte, že jste lepší. 
* Bill Gates *

...Vyber si to nejlepší ze světových učení, syntézou to spoj a aplikuj to do svého života. 
* I'ting *